ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τη Σαρακοστή η γιαγιά μου η Κατίνα την έπαιρνε πολύ στα σοβαρά. Δεν υπήρχε περίπτωση να μαγειρέψει ψάρι ή κρέας, ενώ ακόμη και το λάδι το έσταζε μετρημένο. Για όσο κρατούσε η περίοδος της νηστείας τα όσπρια έπαιρναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικογενειακά τραπέζια μας. Τα μαγείρευε όμως η άτιμη τόσο νόστιμα που κανένας, ούτε μικρός, ούτε μεγάλος δεν παραπονιόταν. Μία από τις συνταγές που θυμάμαι ακόμα και σήμερα είναι τα τρομερά της ρεβίθια. Τα άφηνε να μελώνουν στον φούρνο, πρόσθετε μελιτζάνες και φρέσκο μαϊντανό και όλο το σπίτι μοσχοβολούσε από αυτό το γήινο, ασύγκριτο άρωμα των ρεβιθιών. Προτιμούσε πάντα τα ρεβίθια της 3αλφα, «είναι τα πιο βραστερά!» έλεγε και μου έκλεινε το μάτι.
Δυστυχώς, τη συνταγή της δεν πρόλαβε να την καταγράψει κανείς. Να, που όμως, από ένα θεόσταλτο γύρισμα της τύχης βρήκα μια αρκετά παρόμοια συνταγή για ρεβίθια με μελιτζάνες και μάλιστα από την αγαπημένη της εταιρεία! Σας τη δίνω παρακάτω μαζί με τη συμβουλή να την κρατήσετε στα κιτάπια σας.
Λίγα λόγια για την 3αλφα
Ρεβίθια με μελιτζάνες σε πήλινη γάστρα
- 500 γρ. Ρεβίθια της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα
- 3 μελιτζάνες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2-3 σκελ. σκόρδο σπασμένες
- 1 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- Αποξηραμένη πιπεριά τσίλι (ή φρέσκες καυτερές πιπεριές)
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8-10 ώρες σε κρύο νερό.
- Τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος.
- Μόλις είναι έτοιμα τα ρεβίθια μας, κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με το κουτάλι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την πιπεριά, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε μία πήλινη μικρή γάστρα, βάζουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε μία στρώση από τα ανάμεικτα λαχανικά, απλώνουμε τις μισές μελιτζάνες και τη μισή ποσότητα από τα ρεβίθια. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις και στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.
- Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν το τέλος, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και δυναμώνουμε τον φούρνο. Ανακατεύουμε ελαφριά ώστε να μελώσει η σάλτσα.
- Καλή απόλαυση!
Ανακαλύψτε τις νέες συσκευασίες 3αλφα, που ξεχωρίζουν για τη διαφάνειά τους που μας επιτρέπει να δούμε στο εσωτερικό τους τα αγαπημένα μας όσπρια. σαν να βρίσκονται ήδη μέσα στο πιάτο μας!
www.3alfa.gr
Facebook: @3alfagr
Instagram: @3alfa_gr