Η Ημέρα της Γης εορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες κάθε χρόνο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την κινητοποίηση κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη. Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν το 2009, τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης» έως το 2025. Υπολογίζεται ότι στους εορτασμούς της συμμετέχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης γιορτάζεται για να θυμίζει σε όλους μας ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν ζωή και τροφή.
Ημέρα της Γης: Πότε και πώς καθιερώθηκε
Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 και την τοποθέτησή του σε Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εντούτοις, η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Ο εορτασμός της συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network).
[Αρχείο] Earth Day 1970 Part 1: Intro (CBS News with Walter Cronkite)
Καταλυτικός παράγοντας για την υιοθέτηση της πρότασης του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον υπήρξε, τον Ιανουάριο του 1969, ο αντίκτυπος της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι τότε, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3.500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες. Δημιουργώντας μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον, ο Γκέιλορντ Νέλσον υποστήριξε την ανάληψη δράσης, με αποτέλεσμα στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί να βγουν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, διαδηλώνοντας υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Λίγο πριν το τέλος του 1970, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και ψηφίστηκε ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. «Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο αμερικανός γερουσιαστής, που τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.
[Αρχείο] Gaylord Nelson: A Vision For The Earth | Wisconsin Biographies
Ημέρα της Γης, ένα παγκόσμιο κίνημα
Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γης έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση, με την κινητοποίηση να «ανοίγει» τον δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992. Η Ημέρα της Γης αναγνωρίζει μια συλλογική ευθύνη, όπως ζητήθηκε από τη Διακήρυξη του Ρίο το 1992, για την προώθηση της αρμονίας με τη φύση και τη Γη για την επίτευξη μιας δίκαιης ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και των μελλοντικών γενεών της ανθρωπότητας. Αποτέλεσμα των παραπάνω κινηματικών δράσεων ήταν το 1992, να διεξαχθεί η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Τον Σεπτέμβριο του 2014 πάνω από 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη μεγαλύτερη πορεία της ιστορίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Την Ημέρα της Γης 2016 υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού, συγκεντρώνοντας σχεδόν 200 χώρες για τον καθορισμό κοινού στόχου για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου.
Η δημοφιλία της εορτής αποτυπώνεται και στο αφιερωματικό Google Doodle με το οποίο τιμά και γιορτάζει την Ημέρα της Γης, ο διεθνής τεχνολογικός κολοσσός. Το 2021 προέτρεψε κάθε χρήστη να φυτέψει ένα σπόρο, για ένα πιο λαμπρό μέλλον, κάνοντας ένα βήμα τη φορά, στο Earth Day Doodle. Το έτος 2022 σηματοδοτεί την 52η επέτειο των εορτασμών.
[Αρχείο] Earth Day 2021 Doodle
Ημέρα της Γης 2022: Επενδύστε στον πλανήτη μας
Το φετινό θέμα της Ημέρας της Γης είναι «Επενδύστε στον πλανήτη μας», ενθαρρύνοντας άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να επενδύσουν σε τεχνολογίες και πρακτικές που μπορούν να ωφελήσουν τη Γη. «Αυτή είναι η στιγμή για να τα αλλάξουμε όλα — το επιχειρηματικό κλίμα, το πολιτικό κλίμα και πώς αναλαμβάνουμε δράση για το κλίμα. Τώρα είναι η ώρα με ασταμάτητο θάρρος να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την υγεία μας, τις οικογένειές μας, τα προς το ζην… μαζί, πρέπει να επενδύσουμε στον πλανήτη μας. Γιατί ένα πράσινο μέλλον είναι ένα μέλλον ευημερίας» αναφέρει στη διακήρυξή του το earthday.org
GreenPass από τη ΔΕΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Στις 22 Απριλίου (#ΠαγκόσμιαΗμέραΓης), η #ΔΕΗ θα ηλεκτροδοτήσει 4.400.000 νοικοκυριά για 24 ώρες με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές (#ΑΠΕ), με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας #GreenPass. Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλωθεί εκείνη τη μέρα, η ΔΕΗ θα δεσμεύσει ισόποση ενέργεια από πιστοποιημένες ΑΠΕ.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οικιακή χρήση κατά 16.000 τόνους!
Δεν είναι ωραίο η ενέργεια που χρησιμοποιούμε να μην αφήνει το αποτύπωμά της στον πλανήτη;