![](https://media.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/small-square/public/photo_barbarela.jpg?itok=2ihn9O_w)
Μπαρμπαρέλα Σφήκα
Open Call 1821: Από την Τουρκοκρατία στην Covid-κρατία
Τι είναι εκείνο που σας ενέπνευσε:
Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες των πρώτων δεκαετιών, του παρελθόντος (Θεόδωρος Βρυζάκης, Νικόλαος Γύζης, Κων/νος Βολανάκης, Σταμάτιος Βούλαρης, Νέστωρ Βαρβέρης, Θάνος Βασιλικός, Eugene Delacroix, Karl Krazeisen, Auguste Vinchon, Adam Friedel, κ.α. ) εργάσθηκαν σκληρά για να εικονοποιήσουν με το έργο τους το μεγαλείο της Επανάστασης αφήνοντας μας με τις ιστοριογραφίες τους, μια ανεκτίμητη κληρονομία για το διάστημα αυτών των 200ων χρόνων. Έτσι έβαλαν την σφραγίδα τους, πάντα με γνώμονα την διάσωση των αγώνων για Ελευθερία του Ελληνικού λαού.
Σήμερα με μια διαφορετική προσέγγιση της Ελληνικής Επανάστασης από τους Εικαστικούς, καλούμαστε να αποτυπώσουμε μιαν αληθινή σύγχρονη εικόνα της εποχής εκείνης, από το τότε στο τώρα!
Καθώς, η επέτειος των 200ων αυτών χρόνων μας βρήκε μέσα στην Πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, την γιορτάσαμε καθαρίζοντας τα χέρια μας μέσα στο σπίτι και κάνοντας τη βόλτα μας, την «σωματική άσκηση» με την «μετακίνηση Β6» στις περιοχές μας.
Όταν λοιπόν ήρθε «Η Επέτειος» αυτή που από χρόνια περιμέναμε, την ημέρα της 25η Μάρτιου, η Πανδημία ήταν εδώ με όλα τα συνεπακόλουθα της, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας. Εκείνη την Ιστορική Πέμπτη του 2021… βγήκα να γιορτάσω και εγώ, το να ζω ελευθέρα στην Αθήνα μας ύστερα από 200 χρόνια!
Κατηφόρισα με τη «Βεβαίωση μετακίνησης» σε γειτονιές της περιοχής μου, και άφησα να χαθώ στα στενά της δικής μας, τωρινής τσιμεντούπολης.
Υπήρχε ησυχία … αλλά όχι αυτή της εποχής εκείνης, μιας ησυχίας διαφορετικής…. ο κόσμος σε όλες τις γειτονιές κλεισμένος στα σπίτια του για την ασφάλεια όλων μας, να δίνει τη μάχη για τον δικό μας σύγχρονο πόλεμο, την εποχή του covid-19….
Ένα σύγχρονο γεγονός με πρωτόγνωρες συνθήκες που έδωσαν σε εμάς τους καλλιτέχνες έμπνευση για δημιουργία!
![](https://media.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/recipe-teaser/public/3_418.jpg?itok=36W08-Al)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σύντομο βιογραφικό της Μπαρμπαρέλας Σφήκα:
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έμαθε σχέδιο από τον Γλύπτη κ.Ν. Στέφο. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους αειμνήστους Ν. Κεσσανλή και Δ. Κοκκινίδη απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. (Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, αγιογραφίας, σκηνογραφίας, μωσαϊκού). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη ζωγραφική, συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ. με καθηγητή τον κ.Θ. Παπαγιάννη. Κατόπιν του διορισμού της ως εκπαιδευτικού στην επαρχεία διέκοψε της σπουδές τις οποίες συνεχίζει σήμερα με τον καθηγητή κ.Ν.Τρανό.
Είναι κάτοχος Integrated Master στην ειδικότητα των Εικαστικών Τεχνών με κατεύθυνση Ζωγραφική. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης.
Το έτος 2000, σχεδίασε το λογότυπο της «Punto Rally Team» για τη βιομηχανία αυτοκινήτων FIAT Auto Hellas.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό.
Tο Μάιο του 2003, έλαβε μέρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής Σύγχρονης Τέχνης «The Capistrano Warrior» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης Chieti της Ιταλίας, με θέμα «THE UNTRUTH», όπου ανάμεσα σε 70 ζωγραφικά έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, της απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Ατομικές Εκθέσεις:
- Αθήνα, «CRASH», «Τεχνόπολις», Δήμου Αθηναίων, Μάιος 2001.
- Βηρυτός, Γκαλερί AIDA CHEFRAN, Ιανουάριος 2003.
- Σόφια, Ανοικτό Πάρκο «Αλέξανδρος Νιέφσκι», Ιούλιος 2005.
- Αμφιλοχία, Πινακοθήκη Μάργαρη, «Πανακαρνανεία», έκθεση φωτογραφίας, Ιούλιος 201.1
- Αγρίνιο, «Ιστορίες», Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, Μάιος 2018.
- Αμφιλοχία, «Ιστορίες», Πινακοθήκη Μάργαρη, Ιούνιος 2018.
- Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, «Ιστορίες», Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», Οκτώβριος 2018.
- Άρτα, «Ιστορίες», Πινακοθήκη «Γιάννη Μόραλη», Νοέμβριος 2018.
- Αθήνα, «Ιστορίες», Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», Δεκέμβριος’19
Ασχολείται με την ζωγραφική - διακόσμηση εξωτερικών χώρων (δρόμους, τοίχους, μεγάλων επιφανειών, πλατείες, σε δήμους της Ελλάδας). Έχει εικονογραφήσει εκκλησίες και έχει ζωγραφίσει παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και καταστήματα.
Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, στο Γυμνάσιο Αμφιλοχίας, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη Πινακοθήκη του πρώην Εθνικού Αερομεταφορέα «Ολυμπιακή Αεροπορία», στον Οργανισμό «Αθήνα 2004», στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στην εταιρεία αυτοκινήτων FIAT Hellas, στην εταιρεία Διεθνών Αναπτυξιακών Έργων LDK, στη «Συλλογή πορτραίτων Ελλήνων Καλλιτεχνών» του Δ. Παπαγεωργόπουλου στη ΣΤΟart(Κοραή) της Εθνικής Ασφαλιστικής, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» Μεσολογγίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» και σε ιδιωτικές συλλογές.