Τζένη Φαλιαρίδου
Open Call 1821: Διάλογος, Τόπος ||
Τι είναι εκείνο που σας ενέπνευσε:
Με αφορμή το μετάλλιο Graecia Rediviva (η Ελλάς αναβιούσα) που συμβολίζει την ελεύθερη, αναγεννημένη Ελλάδα, οι αποδομημένες φόρμες ανασυντίθενται μέσα από μία αφαιρετική προσέγγιση. Ο κατακερματισμός της εικόνας και η νέα σύνθεση δημιουργεί νέους συμβολισμούς που άλλοτε είναι εμφανής η αρχική αναφορά και άλλοτε όχι.
Η μεγάλη κυκλική φόρμα που δημιουργείται από το σύνολο της σύνθεσης παραπέμπει σε μία αέναη προσπάθεια ανασύστασης, ανασυγκρότησης και εξέλιξης. Ο κύκλος, αποφεύγοντας το συμβολισμό μιας μάταιης επανάληψης, μένει ανοιχτός σε προσλαμβάνουσες, με μία αμφίδρομη ροή της πληροφορίας μέσα και έξω από αυτόν. Η σύνθεση, μέσω της αφαιρετικής φόρμας, σηματοδοτώντας παράλληλα την ελευθερία της κίνησης μέσω της καμπύλης, προτρέπει σε νέους συνειρμούς. Τα ιστορικά στοιχεία του παρελθόντος συνδιαλέγονται με το σήμερα σε μια προσπάθεια αναστοχασμού, αναζητώντας μια εκ νέου αναγέννηση της Ελλάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σύντομο βιογραφικό της Τζένης Φαλιαρίδου:
Η Τζένη Φαλιαρίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή” του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές, ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικές συμμετοχές: 14th Audiovisual Arts Festival 2021, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Festival für Design & Nachhaltigkeit 2020, MAKK - Museum für Angewandte Kunst Köln, Platforms Project, ΑΣΚΤ Αθήνα, RGB Balkans Art Festival 2019, Culture Palace, Iasi, 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, MOMus (συμμετοχή στην επιτέλεση του έργου του Δημήτρη Ζουρούδη). Έργα της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπους καταλόγους, περιοδικά και διαδικτυακά μέσα.
Στο έργο της, η έννοια της μετάβασης της ανθρώπινης παρουσίας μέσα στον χώρο και τον χρόνο ενός περιβάλλοντος, η συνύπαρξη ετερόκλητων στοιχείων, μέσα από τη βιωματική εμπειρία και την παρατήρηση, εμπλέκονται μέσα από μία αφαιρετική προσέγγιση και ανακατανομή της ζωγραφικής φόρμας. Από την πράξη της μεταφοράς ως διαδικασία μετασχηματισμού, μέσα στα νέα δεδομένα του παρόντος, φαίνεται να δημιουργείται μία νέα συνθήκη η οποία σηματοδοτεί νέους τρόπους λειτουργίας και επικοινωνίας. Χαρτογραφώντας το νέο τοπίο μέσα από την καθημερινή πρακτική, γεννάται μία νέα οπτική πρόκληση, μία νέα εικόνα, προτρέποντας τον θεατή να αναλογιστεί νέες αναγνώσεις μέσα από τις δικές του προβολές. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.