Γιώργος Τάνσαρλης

Open Call 1821: Μύρια άλλα αφεντικά

Τι είναι εκείνο που σας ενέπνευσε:

 

Από την ταπεινωτική υποταγή της ανθρωπότητας σε άμορφους δυνάστες, που δυστυχώς δεν γίνονται ορατοί, εμπνέεται το έργο μου, μέσω του οποίου αποτυπώνει τον στοχασμό μου για τα προσωπεία που ενδύονται οι σύγχρονοι εχθροί της ελευθερίας.

Η σύγχρονη κοινωνία απολαμβάνει καθημερινά πλήθος δυνατοτήτων, που της παρέχει η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών. Οι νέοι άνθρωποι συμμετέχουν αβασάνιστα στην τεχνολογική, ηλεκτρονική και ψηφιακή «επανάσταση», διαμορφώνοντας ένα ψευδώς ελκυστικό περιβάλλον διαβίωσης, όπου όλα ρυθμίζονται μέσω μίας οθόνης. Το έργο φιλοδοξεί να αντικαθρεφτίσει αυτήν την πραγματικότητα μέσα από δυο σκυφτές φιγούρες, υποταγμένες και εγκλωβισμένες στη δύναμη του περιεχομένου της οθόνης, που έχουν γυρίσει την πλάτη στις μεγάλες μάχες της ζωής  και αποδύονται στη δική τους εσωστρεφή μάχη: να λικνίσουν τις προσωπικές τους μαριονέτες στον παγκόσμιο ιστό, για να ξεδιψάσουν προσωρινά με το ψηφιακό, το «μεταμοντέρνο» χειροκρότημα.

Ποια είναι η πηγή της νέας «επανάστασης»; Μήπως πηγάζει από ένα οργανωμένο σύστημα με κύριο διαχειριστή την παγκοσμιοποίηση, η οποία σταδιακά απομακρύνει από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και παραγωγής και προωθεί τον διαρκή εκσυγχρονισμό και τις νέες τεχνολογίες; Μήπως η καθιέρωση των νέων μέσων σε συνδυασμό με την αμεσότητα και απλότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών εργασίας, αγορών, κοινωνικών επαφών, ψυχαγωγίας, παροχής πληροφοριών και, γενικότερα, η συνεχής αναφορά στην «ψηφιακή επανάσταση» έχουν πείσει τον σύγχρονο άνθρωπο ότι ζει τη δική του επανάσταση, ώστε να υπομένει την κοινωνική του απομόνωση και την ιδεολογική και υπαρξιακή του ετεροκατεύθυνση;

Σήμερα, 200 χρόνια μετά τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία, ο άνθρωπος δηλώνει και νιώθει «ελεύθερος», ενώ στην πραγματικότητα είναι εγκλωβισμένος στην ψηφιακή πλασματική ύπαρξή του. Η ουσιαστική επικοινωνία των ανθρώπων αντικαθίσταται από την ηλεκτρονική διεπαφή και τους εικονικούς φίλους, το διαμοιρασμό άπειρων και πολλές φορές άκριτων, μη διασταυρωμένων και έγκυρων πληροφοριών, τη σαγηνευτική αίσθηση του ανήκειν σε μία ομάδα φαινομενικά ενεργών πολιτών με παθιασμένη ρητορική αλλά στην πραγματικότητα χωρίς ενσυναίσθηση και διάθεση έμπρακτης προσφοράς. Η ελεύθερη βούληση μετατρέπεται σε κατευθυνόμενη επιλογή, επιβάλλοντας στον «ελεύθερο» άνθρωπο τη μόδα, τα υλικά αγαθά, τις απόψεις, τις επαφές, τις σχέσεις που θα τον οδηγήσουν στο προκατασκευασμένο όνειρο και στη δήθεν κοινωνική του καταξίωση.  

Ο άνθρωπος σήμερα μοιάζει υποταγμένος στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπου οι κατακτητές δεν είναι άλλοι από τα μύρια αφεντικά της σύγχρονης εποχής παγκοσμιοποίηση, καταναλωτισμός, εμπορευματοποίηση, σύγχρονο marketing. Ο αφορισμός των νέων τεχνολογιών δεν αποτελεί πανάκεια του προβλήματος. Οι αξίες και τα ιδανικά του παρελθόντος μας υπάρχουν στις ρίζες μας, στην ψυχή μας. Στο κέντρο του έργου εμβληματική η αναπαράσταση της μάχης του 1821 μέσα σε μία δίνη η οποία συμβολίζει τους ανέμους που εμφύτευσαν στην ανθρώπινη ψυχή το πνεύμα του ξεσηκωμού, της αποτίναξης του ζυγού και της αναστήλωσης των αξιών.  Είναι στο δικό μας χέρι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των νέων τεχνολογιών με σύνεση και κρίση και να βιώσουμε την πραγματική ελευθερία του πνεύματος, των απόψεων, των επιλογών.


 

Έτος δημιουργίας: 2021

Διαστάσεις έργου: 86,3 X 117 cm

Υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο: στυλό BIC σε χαρτί

Σύντομο βιογραφικό του Γιώργου Τάνσαρλη

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1976. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2004) με κατεύθυνση Ζωγραφική στα εργαστήρια του Β. Δημητρέα – Ι. Φωκά και προτάθηκε για την υποτροφία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, σχετικά με την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό.

Έλαβε έπαινο από την επιτροπή κρίσης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην έκθεση Αποφοίτων 2003-2004 και βραβείο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για τη διάκριση στις σπουδές και το ήθος του.

Το 2019 συμμετείχε στην Art Athina στο Ζάππειο Μέγαρο με την Zina Athanassiadou Gallery.  

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5