Παναγιώτης Φερεντίνος
Open Call 1821: Tsolias 2021 2
Τι είναι εκείνο που σας ενέπνευσε:
Το προτεινόμενο έργο Tsolias 2021 (2) εντάσσει το σύμβολο του τσολιά, ως αγωνιστή και φύλακα, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το έργο προσδίδει μια διαχρονική και ταυτόχρονα επίκαιρη διάσταση στον τσολιά, τοποθετώντας τον στην πραγματικότητα του σήμερα ως αναλλοίωτο εθνογραφικό μοτίβο.
Η κύρια βάση του έργου είναι το κολάζ από αφίσες δρόμου, με κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενο. Ο εικονιζόμενος τσολιάς, σαν μια οπτασία, προκύπτει από αφαιρετικές χειρονομιακές (ζωγραφικές) καταγραφές και αναδύεται μέσα από τα σπλάχνα αυτών των αφισών-«καλέσματα» για αγωνιστικότητα και δράση στο σήμερα. Με ευδιάκριτα μηνύματα από τις αφίσες (κολάζ) όπως «Να μην περάσει», «Στους δρόμους», «Δικαίωμα», «Αντιεργατικό», «Μαχητική αντίσταση», κ.α., ο τσολιάς του 2021 γίνεται σύμβολο ενός σύγχρονου αγώνα, επαγρύπνησης, διεκδίκησης του παρόντος και του μέλλοντος.
Υλικό/τεχνική: Κολάζ αφισών δρόμου σε χαρτόνι (τελάρο), σκόνες αγιογραφίας, κόλλες. [το έργο είναι φτιαγμένο σε τελάρο, απευθείας ανάρτησή του σε τοίχο].
Διαστάσεις έργου (πλάτος Χ ύψος Χ βάθος): 60 (πλ.) x 120 (ύψ.) x 2 (βαθ.) εκ.
Έτος δημιουργίας: 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σύντομο βιογραφικό του Παναγιώτη Φερεντίνου
Εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής-συγγραφέας (Πάτρα, 1983) που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υποψήφιος Διδάκτωρ στις Καλές Τέχνες (Ph.D Fine Art) στο Winchester School of Art, University of Southampton. Η διδακτορική του έρευνα, βασιζόμενη στην εικαστική πρακτική (practice-based), αφορά στην καταγραφή και χαρτογράφηση του αστικού χώρου της Αθήνας στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις: τρισδιάστατη (3D) σάρωση-εκτύπωση, χαρακτική, εγκαταστάσεις, αναλογικές και ψηφιακές μεθόδους. Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου, Master in Fine Art (Fine Art Media) από την Slade School of Fine Art (UCL), Λονδίνο (2016). Πτυχία και Μάστερ Χαρακτικής (2011) και Ζωγραφικής (2007) από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πρόσφατες διεθνείς συμμετοχές του στην 7η Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Guanlan στην Κίνα (2019) και στην 1η Μπιενάλε Κύπρου, Μπιενάλε Λάρνακας 2018. To 2016 βραβεύθηκε με το Βραβείο Χαρακτικής υψηλού κύρους The Anthony Dawson Print Prize 2015/2016 για αριστεία στο Printmaking. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε έξι ατομικές εκθέσεις και σαράντα ομαδικές. Έχει δεκαετή εκπαιδευτική/επαγγελματική εμπειρία των εικαστικών τεχνών στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρώτη έκδοση ποιητικής συλλογής ο «Αφέντης του ‘τόσο δα’», «Άνεμος» εκδοτική, 2011.